Zomervoeten

DOOR IN Algemeen nieuws NOG GEEN REACTIES

Hebben uw voeten er zin in?

De meeste voeten krijgen pas aandacht als ze klachten geven en pijn gaan doen. We zetten de meest voorkomende voetproblemen op een rijtje.

VOETSCHIMMEL

Voetschimmel is een huidinfectie, waarbij de huid rood en schilferig is en er kloofjes ontstaan, vooral tussen de tenen. Er vormen zich jeukende blaasjes op de voetzolen en huidafwijkingen aan de voetranden. De huid kan zelfs openbarsten en ook de teennagels kunnen worden aangetast. Was regelmatig uw voeten, het liefst zonder zeep. Droog de voeten goed, vooral tussen de tenen. Ook is het verstandig om elke dag schone sokken aan te trekken, bij voorkeur van wol of katoen. Er zijn zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen tegen voetschimmel.

schimmelnagel
MYCOSE/ SCHIMMELNAGEL

Dikwijls is de nagel van de grote teen aangetast, maar ook andere teennagels kunnen worden besmet .In het algemeen begint de ziekte aan de vrije nagelrand met witte of grijze vlekken, in sommige gevallen geel gekleurd en die zich streepvormig uitbreidend naar de wortel. Om met zekerheid vast te stellen dat je hebt te maken met een schimmelnagel, dient deze microscopisch onderzocht te worden. Een mycose nagel is erg besmettelijk!!!

LIKDOORN (EKSTEROOG)

Een likdoorn is een verharde naar binnen gegroeide eeltkern met de punt in de huid gericht. Hij kan op zenuwuiteinden drukken en veel pijn veroorzaken. Meestal ontstaat een likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving of druk. Het helpt al om passende schoenen te dragen. Als hij erg diep zit, kunt u hem laten verwijderen door de pedicure.

OVERMATIGE EELTVORMING

Eelt is een verdikking van de bovenlaag van de huid. Overmatige eeltvorming ontstaat door overmatige druk, wrijving of door een vertraagde afstoting van de hoornlaag. Het ontstaat vaak onder de bal van de voet of aan de rand van de hiel. Dit kan pijnlijk zijn of branderig aanvoelen.

tips-en-trucks

INGEGROEIDE NAGEL

Bij een ingegroeide nagel dringt de nagelpunt (vaak de grote teen), in de huid. Dit kan veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. De oorzaak ligt meestal in niet goede schoenen of verkeerd knippen van de nagels (te kort of ronde hoekjes). U kunt een lauw voetbad met dode zeezout nemen. De losgeweekte nagel kunt u daarna recht en niet te kort afknippen. Zo voorkomt u opnieuw ingroeien.

zweetvoeten
ZWEETVOETEN

Zweten doen we via de klieren op onze voeten die een geurloos vocht afscheiden. Zo kan er snel een warme, vochtige omgeving ontstaan waarin bacterien zich nestelen. Die voeden zich met oude huidcellen. Hun afbraak-producten veroorzaken de bekende onaangename geur. U kunt uw voeten twee keer per dag wassen met koud stromend water en u kunt ook wisselbaden nemen. Draag iedere dag schone sokken (100% katoen of wol) en leren schoenen.

Wissel regelmatig van schoenen. U kunt inlegzolen gebruiken die het vocht absorberen, waardoor de onaangename geur wordt beperkt. Strooi wat talkpoeder op uw voeten, dan blijven ze droog.

BLAREN

Een blaar is een holte in of onder de opperhuid, gevuld met vocht. Een bekende oorzaak is druk of wrijving van te nauwe schoenen.

HIELKLOVEN

Kloven of barsten ontstaan als de huid droog is en de elasticiteit afneemt. Dat gebeurt bij het ouder worden, maar sommige mensen hebben van nature een droge huid. Diepe kloven kunnen bijzonder pijnlijk zijn om op te staan. Met regelmatige verzorging en hydratering van de huid voorkomt u verergering van de klachten. Een goede creme kan het natuurlijke genezingsproces activeren.

Comments are closed.